Konferenssit – kyllä olis kirveellä töitä

Dreamforce, Salesforce Essentials, Euroheat & Power, Kaukolämpöpäivät….On viimeisen 10 vuoden aikana tullut kierrettyä kahden eri alan messuja ahkerasti, ensin lähinnä Salesforce/CRM-aiheisissa ja jälkipuoliskolla enemmän energiapuolen tapahtumissa. Molemmista on jäänyt mieleen hienoja kohtaamisia, upeita illallisia, paljon onnistuneita kauppoja poikineita verkostoitumisia ja hyviä muistoja! Mutta kummassakin on myös paljon parannettavaa ja kehitettävää. Etenkin paneelikeskusteluissa.

Omituista kyllä, vaikka molemmat liiketoiminta-alat ovat viimeisen 10 vuoden uudistuneet nopeammin kuin hipsteri ehtii polttaa kielensä uusimman trendikahvilan kofeiinittomaan vegaanikauralatteen, konferenssien sisältö ja toteutus kyntää yhä siinä samassa hetkessä, jolloin joku keksi tuoda paneelikeskustelut mukaan konferenssien ohjelmaan.

Paneelikeskustelut, helppo ja halpa tapa saada päiväohjelma täytettyä minimivaivannäöllä: Pyydetään osallistujien keskuudesta eri firmojen johtajia ilmaiseksi kehumaan omaa yritystään ja itseään lavalle, esitetään pari helppoa kysymystä ja annetaan heidän toistaa samat jutut mitkä he kertoivat jo viime vuonna. 

Moderaattorit yleensä varovat kysymästä mitään vaikeita asioita, eivät haasta, eivät pysy tiukasti otsikossa eivätkä tee loppuyhteenvetoja jotka liittyvät annettuun aiheeseen. 

En muista edellisen kymmenen vuoden ajalta yhtään hyvää tai mieleenpainunutta paneelikeskustelua. Ja tämä ”ei-muisto” pitää sisällään kaksi käyntiäni Dreamforcessa, joka on 150-200 000 osallistujallaan yksi maailman suurimmista teknologia-alan messuista. Ongelma ei siis ole pelkästään suomalaisissa messuissa, vaan kaikkialla.

Tarttis siis tehrä jotain. Joko 1) jättää paneelikeskustelut pois tai 2) kehittää niitä.

Tässä presidentilliseen tapaan kolmen kohdan kehityslista keskustelun herättämiseksi. Saa haastaa, saa suuttua ja saa innostua! Saa myös käyttää! Voin konsultoida aiheesta kun suunnittelette seuraavaa tapahtumaanne. Jos olen osallistunut messuille itse viimeisen vuoden aikana, tulen antamaan teille parin tunnin palautteen ja tiivistelmän kehityskohdista ilmaiseksi paitsi oman, ihan kaikkien yhteisen edun nimissä. Soittakaa niin tulen mielelläni käymään.  

PANEELIKESKUSTELUT KUNTOON -LISTA:

1. HANKKIKAA HYVÄ MODERAATTORI

-Alan asiantuntija näyttää hyvältä ohjelmassa, mutta se voi olla ihan väärä valinta. Moderaattorin ei tarvitse olla kyseisen liiketoiminnan asiantuntija, mutta hänen on pakko olla moderoinnin ammattilainen. Moderaattori on kuin pelintekijä tai orkesterinjohtaja, onnistuessaan hän voi saada heikotkin panelistit näyttämään yhdessä hyvältä, mutta huono moderaattori pilaa paneelin sen osallistujista riippumatta.

Hankkikaa tarkoittaa sitä, että moderaattorille kannattaa maksaa rahaa. Mielummin yksi hyvä moderaattori, joka vetää monta paneelia, kuin omista porukoista puoliväkisin lavalle pakotetut, vaihtuvat (ja ilmaiset) moderaattorit.  

2. VALITKAA, EVÄSTÄKÄÄ JA HAASTAKAA PANELISTIT NYKYISTÄ TARKEMMIN

-Kyllä, panelistit ovat usein messuille osallistuvien/niitä sponsoroivien yritysten johtajia. Ja kyllä, lavalla voi olla kilpailijoita, mutta usein hekin ovat tuttuja ja liian korrekteja toisilleen, jotta mitään todellista haastamista syntyisi tuomaan keskusteluun sen kipeästi kaipaamaa kipinää.

-Antakaa aiheet heille etukäteen, mutta älkää tyytykö hymistelemään kun jokainen kehuu omalla vuorollaan omia vanhoja saavutuksiaan eikä tuo paneeliin mitään uutta. Haastakaa, ja myös yllättäkää jollakin kysymyksellä jota ei ole annettu etukäteen.

3. PALVELKAA MAKSAVAA YLEISÖÄ PAREMMIN JA MONIPUOLISEMMIN

-Maksava yleisö on paikalla paneelin otsikon ja osallistujien perusteella. Jos paneelin aihe on alan tulevaisuus, yleisö oikeasti odottaa monipuolista keskustelua aiheesta ja teräviä yhteenvetoja keskusteluaiheista, myös paneelin aikana.

-Kun paneelit kestävät yleensä vähintään 45 minuuttia, aiheita tulee olla nykyistä yhtä useampia, ja niitä pitää vetää yhteen myös keskustelun aikana. Muuten ihmiset eivät jaksa keskittyä aiheeseen, ei puhujat, ei moderaattori eikä varsinkaan yleisö.

-Yleisöä palvelisi myös se, että joku tekisi paneelin aikana muistiinpanoja tai mindmapin ”livenä” keskustelun edetessä. Tällöin paneelista jäisi jotain käteen yleisölle ja niistä voisi myös muistaa jotain seuraavana päivänä. 

Mikäli paneelista yleisölle käteen jäänyt muistiinpano näyttää mitättömältä, moderaattorit ja panelistit saisivat hyvän syyn katsoa peiliin. Nyt kun muistiinpanoja tai -jälkiä ei jää, keskinäisen kehumisen kerho jättää heille valheellisen mielikuvan, että kehitettävää ei ole. Kehitettävää kyllä on.