Jyllinmaa_Tunnus_vaaka_RGB_kelt

Oikein ajoitettu myynti on hyvää asiakaspalvelua

Aika ajoin kuulee ja lukee tarinoita myyjistä, jotka soittelevat tai lähettävät sähköpostia lähes häiriöksi asti, kontaktoivat huonoon aikaan tai väärää ihmistä, ovat liikenteessä huonoilla tai olemattomilla pohjatiedoilla ja tarjoavat palvelua, jonka asiakas on juuri ostanut.

Mutta on myös olemassa aikoja ja paikkoja, missä myyntiä ei tapahdu. Ei, vaikka asiakas sitä haluaisi, kauppa olisi varma ja myyntiin kuluva aika & vaiva olisi olematon.

Jos myytävä palvelu on säännöllinen, se kannattaa aina myydä samalla kun asiakas maksaa nykyisestä kerrasta.

En yleensä täytä kalenteriani työ- enkä vapaa-aikana. Haluan pilkuntarkan etukäteissuunnittelun ja minuuttiaikataulujen sijaan pitää itselläni mahdollisuuden muuttaa aikatauluja ja olla joustava läihympäristössäni muuttuvien tilanteiden mukaisesti.

Kaikki ihmiset eivät tietenkään ole samanlaisia minun kanssani. Esimerkiksi vaimoni tietäisi jo tasan tarkkaan mitä hän tekee ensi vuoden helmikuun 6. päivän iltana klo 18-19….paitsi ettei välttämättä tiedä, koska minä en ole osannut vahvistaa hänelle vielä omia aikataulujani.

On kuitenkin paljon tilanteita, asiakaspalvelutilanteita, missä haluaisin, että joku muu laittaisi kalenteriini seuraavan tapaamisen. Nimittäin ainakin parturissakäynti ja katsastus. Ehkä myös hammaslääkäri, optikko- ja joku muu ”vuositarkastus”, joka tapahtuu niin harvoin, että seuraavan käynnin unohtaa satavarmasti.

Katsastus -keissi on yksi suosikkiaiheitani: Jouduin kerran poliisin pysäyttämäksi, koska ”uusi” autoni olikin jo ylittänyt kolmen vuoden rajapyykin, kahdeksalla kuukaudella. Ihan ensimmäiseksi olin tyrmistynyt, ettei yksikään katsastuspalveluntarjoaja ollut lähestynyt minua kertaakaan millään viestintävälineellä. ei sähköpostia, ei puhelua eikä edes mainoslappusta postilaatikkoon. Sinänsä hauskaa, että hetki sitten valtakunnan uutisissa oli otsikoissa se, kuinka helposti saman alan henkilö- eli potentiaalisia asiakastietoja oli imettävissä ihan suoraan viranomaispalveluiden rajapintojen kautta.

Mutta ei. Kun sain poliiseilta hieman armoa, ajoin suoraan katsastusasemalle, jossa homma hoidettiin tyylikkäästi. Mutta. Vaikka anelin katsastusmiestä laittamaan minut johonkin asiakaslistalle, ja suorastaa pyysin soittamaan tai laittamaan sähköpostia, niin seuraavan katsastuksen huomasin jonkun toisen palveluntarjoajan lähettämästä mainoslapusta. Lapusta, joka oli tullut meille vaimoni nimellä.

Sama asia partureilla: Vain aniharva parturi yrittää buukata minulle seuraavan ajan samalla kun maksan juuri suoritettua hiustenleikkuuta.

Annankin ilmaisen vinkin:

Kannattaa buukata seuraava keikka nimen omaan silloin, kun asiakasta ollaan laskuttamassa juuri suoritetusta palvelusta. Moni asiakas varmasti arvostaa sitä, että te ratkaisette hänen seuraavan palvelutarpeen jo etukäteen.

Palveluntarjoajalla on vastaavasti yksi todennäköisesti kassavirtaa tuova merkintä tilauskirja jo seuraavalle kuulle / vuodelle valmiina.

Laitetaanko kalenterikutsu yhdessä manuaalisesti, kirjataanko asiakkuudenhallintajärjestelmään yhteydenottopyyntö, tuleeko katsastuskutsu kirjekyyhkyllä kotiin, ei ole merkityksellistä.

Pääasia, että seuraava tapaaminen myydään nyt. Buukkauksen tekeminen toimii myös palautteena: Mikäli asiakas ei halua buukata seuraavaa kertaa, voi olla että tuotteessasi / palvelussasi on parantamisen varaa.

Saa käyttää! Ja jos tarvitset lisää apua tai haluat keskustella, ota rohkeasti yhteyttä.