Ideoin kolmevaiheisen myyntiprosessin, jota noudattamalla 30+ -asiakaspaikkainen terassiravintola tuplaa viimeisen tunnin myyntinsä.
Prosessin yksityiskohdat saadaan ravintolapäällikön kanssa sovittua tunnissa, henkilökunnan kouluttaminen onnistuu kolmessakymmenessä minuutissa. Jos toteutunut tulos ei nosta nykyistä viimeisen tunnin myyntiä, valmennuksesta ei myöskään lähetetä laskua.
Terassit on auki, jippii! Kahden kesäkuisen käyntikerran kokemuksella huomaan, että aikainen klo 22 saapuva valomerkki yllättää asiakkaiden lisäksi yhä myös henkilökunnan. Kaikki haluaisivat vielä kymmeneltä ottaa yhdet, mutta pilkku tuli jo. Hölmistynyt ihmislapsi vaihtaa oluen bussitsettiin ja poistuu takavasemmalle.
Näin ei tarvitsisi olla. Terassiravintolan työntekijät voisivat palvella asiakkaita ja auttaa heitä hankkimaan viimeisetkin juomansa ennen kuin on liian myöhäistä. Tästä koituisi paitsi iloa asiakkaille, jotka eivät ole muistaneet vahtia kelloa, ja ravintolat saisivat paljon kaivattua lisämyyntiä lyhentyneen aukioloajan kompensoimiseksi.
Myynnin ja asiakasprosessien kehitys on elämäntapa
Myyjiä, myynnistä, asiakastilanteista ja prosesseista kiinnostuneita ihmisiä on monenlaisia. Itselleni on hyvin tyypillistä, että pohdin usein arkisissa tilanteissa, kuinka niitä voisi parantaa myynnin ja asiakastyytyväisyyden osalta.
Tämä idea syntyi eilen, ja halusin jakaa sen kahdesta syystä:
1) Jos joku saa tästä kipinän kehittää oman ravintolansa myyntiä itsenäisesti ja onnistuu, se parantaa asiakastyytyväisyyttä ja saattaa osua omallekin kohdalleni parantuneena palveluna.
2) Toinen syy on luonnollisesti oman yrityksen elinvoimaisuuden säilyttäminen, koronatilanteessa pitää olla luova, uudet tulonlähteet ovat tervetulleita, ja jos asiakkaalle saa lisää tulosta, siitä voi hyvällä omallatunnolla myös laskuttaa itse.
Kolmen kohdan koulutus
Idea on yksinkertainen: Asiakas pitää aktivoida ostamaan viimeinen juoma siten, että viimeisten viiden minuutin aikana kassalle ei tule jonoa, työntekijöille ei tule ylimääräistä stressiä, ja ennen kaikkea yksikään janoinen asiakas ei jää ilman haluamaansa juomaa. Tähän päästään kolmevaiheisella prosessilla.
- Proaktivoi – Asiakkaalle voi myydä viimeisen juoman jo aiemmin. Tähän on erilaisia toteutustapoja, joita fiksut ravintolapäälliköt keksivät ilman ulkopuolistakin apua.
- Palvele – Pöytiintarjoilu tuo paitsi lisämyyntiä, lisää myös asiakasviihtyvyyttä. Idean voi opettaa nopeasti, mutta tästä tulee tehdä normi, teknisiäkin apuvälineitäkin löytyy.
- Palkitse – Tarjoiluhenkilökunta tutkitusti kokee suomalaisten ravintoloiden palkitsemiskulttuurissa olevan vielä paljon kehittämisen varaa. Karkki tehoaa keppiä paremmin, jännästi myös ravintoloissa. Jos tulosta syntyy, siitä kannattaa jakaa osa tekijöille, näin kaikki voittavat.
Ota yhteyttä niin testataan – ei tulosta, ei laskua
Valmennuksen hinnoittelu menee kutakuinkin näin: Otetaan keskimääräinen myynti. Sovitaan yksityiskohdat. Koulutetaan henkilökunta. Mitataan muutos. Jos kasvua on havaittu, laskutan osuuden toteutuneesta myynnin kasvusta periodilta x.
Kesä on lyhyt – soita ja tilaa valmennus jo tänään!
p. 0400 684 700